Aktuality


Zveřejněno 11. 11. 2020 shlédnutí 19

Svátek svatého Martina

a tradice s ním spojené.

Svátek sv. Martina symbolizoval konec sklizní, znamenal završení zemědělského roku a oznamoval příchod zimy. Ke svátku sv. Martina se pojí tradiční pečení Svatomartinské husy. Dříve mělo také rozdělování pečeného maso své pořadí. Nejnižší sluha dostával křídlo, vyšší stehno a hospodář si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců, aby se nohy nepotily, ale také mezi prsty, aby nerostla kuří oka. Čerpáno: regiony.rozhlas.cz
Letos si husí specialitky musíme vychutnat doma v kruhu rodinném, přesto si nechte chutnat! Také nezapomeňte husu spláchnout dobrým Svatomartinským vínem.
Hezký den všem!  

 

ZPĚT NA AKTUALITY